Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Programok - 2020. Október
Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.07 18:30

A csoportot 2004-ben alapítottuk (akkor még egy másik helyszínen), hogy a Budapesten és a régióban élő, a bibliodráma iránt érdeklődőknek lehetőséget biztosítsunk a bibliodráma „kipróbálására”, megélésére, anélkül hogy egy hosszabb idejű csoportfolyamatba kelljen elköteleződniük. A bibliodrámában a csoport nyitott, kölcsönös kapcsolatba lép a bibliai szöveggel. Szituációkba, szerepekbe bújva foglalkozunk egy-egy történettel, vagy annak részletével, melynek során azt keressük, hogy mi a Biblia nekünk szóló, „itt és most” érvényes üzenete. A részvétel színészi képességeket nem, de nyitottságot és játékkedvet igényel. A hozadék kettős: a Biblia jobb megismerése és az önismeretben való gyarapodás.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.07 18:45

Az őrnagy, a fürdőmester és a pap idilli merengései az alvó kisvárosban. A cirkusz érkezése után még megejtőbb a komédia. Október 7-én a Faludi 6.45 filmklubban Jirí Menzel: Szeszélyes nyár c. filmjét vetítjük.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.13 18:00

Filmes beszélgetések társadalmi kérdésekről...

Bagi Iván előadóművész, humorista és Kollár-Klemencz László zenész, író meghívásával valamint François Truffaut Négyszáz csapás című alkotásával folytatódik október 13-án a Vászonkrisztus sorozat.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.14 18:45

Sass Sylvia varázslatos hangon és kivételes színészi erővel jelenítette meg az operairodalom nagy szoprán szerepeit. Ma fiatal énekeseket tanít, mesterkurzusokat tart, fest és ír. A róla szóló dokumentumfilmet vetítjük október 14-én a Faludi DOKU filmklubban.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.17 08:40

A szemlélődő imában egymásra talál minden, ami összetartozik. A 25 perces imaegységek során Krisztus titokzatos testében megtapasztaljuk az összetartozásunkat. A 2000 éves léleképítő keresztény hagyomány felhasználásával október 17-én 4 órás elvonulásra hívjuk az érdeklődőket.

 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.17 14:00

Az emberkereskedelem európai napjához (október 18) kapcsolódó műhely foglalkozik a függőségekkel, az online tér veszélyeivel, családon belüli bántalmazással és megoldási lehetőségeket, gyakorlati segítséget kínál,
ezzel felkészítve az ifjúsági csoportvezetőket a nehéz helyzetben lévő fiatalok támogatására, hogy mielőbb megfelelő segítséget kapjanak.

A Párbeszéd Háza és a SOLWODI Hungary Egyesület közös programja.



Időpont: 2020.10.19 12:00

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 23. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava a KÖZÖSSÉGBEN. Nevezési határidő: 2020. október 19.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.19 13:30

A TERMÉSZETES GYERMEKÁLDÁS KONFERENCIÁRÓL

A járvány okozta bizonytalan helyzetben azt a felelős döntést hoztuk, hogy a 2020. október 19-ére a Párbeszéd Házába meghirdetett konferenciát a tervezett formában nem tartjuk meg.
Ugyanakkor szeretnénk eljuttatni a sajtó képviselőihez és az érdeklődőkhöz mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt három évben a Természetes gyermekáldás projektben elértünk.

A képzésekről, az iskolai programokról, az új weboldalról, a program további elemeiről izgalmas, informatív és befogadható hosszúságú videókat teszünk közzé a Katolikus Szeretetszolgálat honlapján (www.szeretetszolgalat.hu/termeszetes-gyermekaldas), illetve a projekt Youtube-csatornáján.

Ennek első lépéseként október 19-én Dr. Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója videóbeszélgetésben mutatja be a Természetes gyermekáldás projekt elemeit.

A későbbiekben beszélgetést láthatnak majd a képzésben részt vevő orvosokkal, oktatókkal, illetve bemutatjuk az Emberi Méltóság Tananyag iskolai érzékenyítő programját is.

Kérjük, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a programot, amelynek eseményeiről időben tájékoztatjuk önöket.

Mindenkinek szép őszt kívánunk, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!


 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.19 18:00

“Fiam, tudod, hogy én nem szeretem a jezsuitákat. Téged is csak azért vettelek fel az Egyházmegyébe, mert a dispersia (szétszóratás) előtt is itt dolgoztál.” “Tudom…” - Beszélgetés Shvoy Lajos székesfehérvári püspök és Tamás János jezsuita között az 1960-as években.  Makkosmária háztörténete (Historia Domus) örökítette meg a beszélgetést. (203. o.)

Az évszázados romjaiból csak a II. világháború után újjáépített makkosmáriai kegyhelyet négy és fél évtizeden át jezsuiták gondozták. Ebből harmincnégy esztendeig P. Tamás János SJ, aki emellett két ízben is betöltötte az 1950 után Magyarországon maradt, illegálisan működő jezsuiták tartományfőnöki tisztségét. Szolgálati helye így a szétszóratásban élő közösség egyfajta lelki központjának is számított. A nagyrészt általa írt makkosmáriai "háztörténet" most bemutatásra kerülő kiadását olvasva ezért nemcsak a kegyhely történetében merülhetünk el, hanem bepillantást nyerhetünk a magyarországi jezsuiták, sőt az egész katolikus egyház hányattatott évtizedeinek történetébe.


Párbeszéd Háza Konferenciaterem
Időpont: 2020.10.20 18:00

A színpadon egy hegedű-virtuóz húzza a magyar nótát, teljes magabiztossággal mozog és zenél. A külföldi közönség tapsviharban tör ki. Tcha Limberger azonban ezt nem láthatja, mert születése óta vak. Mégis szakértője a magyar
nótának - pedig nem is magyar. A film egy olyan vak, belga zenei géniusznak, Tcha Limbergernek az eddigi életét dolgozza fel, aki beleszeretett a klasszikus magyar cigányzenébe és addig meg sem állt, míg mesterévé nem vált ennek a
műfajnak.


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.21 18:45

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Denis Villenueve Érkezés c. filmjét vetítjük a Faludi 6.45 filmklubban október 21-én, utána pedig Mispál Attila rendező moderálával beszélgetünk a látottakról. Helyszín: Párbeszéd Háza. 


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.27 18:00

Meghívott vendégek:

Csépányi Gábor katolikus pap
Eredics Gergő diakónus
Dr.Jáki Zsuzsanna lelkigondozó
Schaffler Orsolya Creighton oktató
Takács Rita pszichológus
dr. Záhonyiné Herczeg Kata FEMM oktató

Moderátor: Sajgó Szabolcs SJ


Párbeszéd Háza
Időpont: 2020.10.28 18:45

Nemeskürty István a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik leggazdagabb és legszínesebb életművét hagyta az utókorra. A róla szóló dokumentumfilmet október 28-án 18:45 órától vetítjük Faludi DOKU filmklubban. Helyszín: Párbeszéd Háza. 


Hírfolyam