Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Programok - 2021. Szeptember

Időpont: 2021.09.06 09:00

Jézus egy ünnepi vacsora keretében, barátai közösségében alapította meg az Eucharisztia szentségét. Lehet mondani, hogy az Eucharisztia a barátság szentsége: Jézussal és az egymással való barátságot erősíti, mélyíti el. E titok átélésére hívunk szeptember 6-án a jezsuiták Párbeszéd házába.



Időpont: 2021.09.06 21:00

Performance Babits Mihály, Niels Bohr, Íñigo López de Loyola, Mindszenty-Pehm József, valamint Lukács evangéliuma és az Ísa upanisad szövegeinek felhasználásával.



Időpont: 2021.09.07 21:00

Mészöly Miklós Saulusa nemcsak a magyar irodalomtörténet és formanyelv, de karakterrajz szempontjából is úttörő jellegű, nemzetközileg is jegyzett alkotás. 



Időpont: 2021.09.08 21:00

Louis Antoine Léon de Saint-Just Robespierre és Danton mellett a francia forradalom és a jakobinus párt legjelentősebb, szimbolikus értékű, bár megítélése szerint kissé háttérbe szorított alakja.



Időpont: 2021.09.09 18:00

A szegények fejedelme című könyvbemutató alkalmából beszélgetünk II. Rákóczi Ferenc életútjáról a szakralitás tükrében. Résztvevők Sajgó Szabolcs SJ, dr. Gilányi Magdolna történész, és Tallián Mariann, a szerző. Szokolay Dongó Balázs tárogatón muzsikál, részleteket olvas Lázár Balázs színművész.

II. Rákóczi Ferenc, a kiválasztott
– Elmélkedés a szakrális küldetésről A szegények fejedelme című regény bemutatója alkalmából –



Időpont: 2021.09.09 19:00

Az előadás az Ars Sacra Fesztivál és a Párbeszéd Háza közös műsora

Lackfi János színdarabja, a Hinták, a lét misztikájáról szól, metafizikus dolgokról beszél. Arról, hogy választhatunk-e a létezés és nem létezés között, hogy nálunk van-e a döntés, van-e jogunk dönteni.
Szereplők: Peremartoni Krisztina, Soltész Bözse
Rendező: Galgóczy Judit

Jelmez, díszlet, látvány: Galgóczy Judit
Műszaki vezető: Vadász István



Időpont: 2021.09.10 19:00

A Párbeszéd Háza és a Magyar Passió mozifilm alkotói közös szervezésében várja a nagyközönséget, az „Aki felvette Krisztus ingét…” című pódiumbeszélgetésre.
Az est egyben ráhangolódás a hamarosan mozikban is bemutatásra kerülő egész estés mozifilmre.



Időpont: 2021.09.15 18:00

1968 őszén született Ildikó, pontosan nem tudja, hogy mikor, mert titkos örökbefogadás során nevelőszülei halott kislányuk, Orsolya nevét adták neki.

2021 elején hunyt el Covid fertőzésben nevelőanyja, aki szerette volna, ha nevelt lánya megkeresi eredeti szüleit és édestestvéreit....



Időpont: 2021.09.16 18:00

Az előadó saját munkáin keresztül a barokktól a 20. századig épített templomok belső tereinek megújítását mutatja be a Mátyás-templom altemplomától a Washingtoni National Shrine-on keresztül, a Pesti Jézus Szíve templomig. A vetített képes előadás fókuszál a liturgikus terekre.



Időpont: 2021.09.20 18:00

"A bezárult, de még elevenen bennünk élő Eucharisztikus kongresszus élményeihez kapcsolódva, rámutatni, hogy valamennyien megerősödtünk az egy hetes gazdag programok során, hogy a katolikus templom az egy csodálatos hely: A MINDEN ERŐFORRÁSUNK,  AZ ÉG ÉS a FÖLD  URA, a MI Mennyei ATYÁNK valóságosan JELEN van, és személyes kapcsolatba kíván velünk lépni. Szükséges, hogy a katolikus templom épületének negrendelőjét, tervezőjét és minden hívőt áthasson ez a csoda. Ezt követően rámutatok az Egyház liturgiájának alakulására,  é az Eucharisztia őrzési helyének é  s formájának változására a 2000 év alatt. majd a jelen liturgikus elvárások és gyakorlat megjelenésére mutatok rá a kiáltás egyes fotóin. " Prokopp Mária



Időpont: 2021.09.22 18:00

Taylor Caldwell nemzetközileg elismert, ameriaki szerző, Szent Lukács életét és Evangéliuma születését feldolgozó sikerkönyve elős magyar kiadásának bemutatója.


online
Időpont: 2021.09.22 18:45

Ősszel is online, interaktív formában folytatódnak a Faludi filmklubok. A bemutatásra kerülő filmek mindegyike egy új világot tár elénk, amelybe mindig élmény mélyebben elmerülni. Heti váltásban, emailben küldjük az online megtekinthető filmeket és a linkeket a szerdánként tartott Zoom-műhelybeszélgetésekhez. A klubestek házigazdái mindig mozgóképes szakemberek, akik szeretettel várják a résztvevőket! 



Időpont: 2021.09.24 19:00

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara művészei a Variációk kamarazenére sorozat új évadában a Párbeszéd Házában tartja koncertjeit.  A hangversenysorozat 10 alkalomból áll, ahol Brahms, Reger, Mendelssohn, Gounod, Prokofjev, Dohnányi és Kodály kamarazenekarra komponált darabjai csendülnek fel. 

JEGYVÁSÁRLÁSRA A HELYSZÍNEN IS VAN LEHETŐSÉG!



Időpont: 2021.09.25 18:00

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara művészei a Variációk kamarazenére sorozat új évadában a Párbeszéd Házában tartja koncertjeit.  A hangversenysorozat 10 alkalomból áll, ahol Brahms, Reger, Mendelssohn, Gounod, Prokofjev, Dohnányi és Kodály kamarazenekarra komponált darabjai csendülnek fel. 

JEGYVÁSÁRLÁSRA A HELYSZÍNEN IS VAN LEHETŐSÉG!



Időpont: 2021.09.26 17:00

Válogatás az 1945 utáni hazai keresztény templomépítészetből. 

Gyukics Péter fotóművész kiállítása a Párbeszéd Házában az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia tiszteletére.



Időpont: 2021.09.27 17:00

  • Őszi gardróbrendezésben vagy? 
  • A gyerekek ismét kinőttek mindent, nem tudod, mit kezdj vele?
  • Vannak nem hordott meleg ruháid, cipőid?
  • Szívesen felajánlanád egy nemes ügy támogatására?


online
Időpont: 2021.09.29 20:00

Nagy Anikó Mária: Boxutca (magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2016)

Korunk egyik új függőségi problémája a munkamánia. A teljesítménycentrikus iskolarendszerben edződött, bizonyítani, megfelelni, sikert és elismerést learatni szándékozók a munka világába is magas motivációkkal lépnek be. Időt és energiát nem sajnálva végzik mindennapi tevékenységüket. És akik hosszú távon, folyamatosan ezer fokon égnek, azoknál idővel bekövetkezik a "burn out szindróma", azaz kiégnek. Meg lehet állni, ki lehet szállni? Meddig nem késő? Ezekre keressük a válaszokat a filmben.


Hírfolyam