Kapcsolat

Nyomtatóbarát változatSend by email

 

Az Egyháznak párbeszédre kell lépnie azzal a világgal, melyben él. Van mondanivalója. Van üzenete. Neki kell a kommunikációt előmozdítania.

(VI. Pál: Ecclesiam Suam, 65)

A jezsuita rend a rendszerváltozást követően 2008-ban vehette újra birtokba az 1912-ben felavatott egykori Kongregációs Otthon épületét, amely Párbeszéd Háza néven ismét a rend budapesti lelkiségi és kulturális központjaként működik. A Ház a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén kibontakozó teremtő párbeszédet szolgálja, ennek érdekében nyújt otthont jezsuita és más keresztény kezdeményezések számára.  A „Párbeszéd Háza” név kifejezi, hogy ez a belvárosi találkozóhely egészen világos keresztény-katolikus atmoszférát, valamint célokat hordoz, és igazán mély sebeket tud gyógyítani, nagy távolságokat tud áthidalni a társadalomban, az egyházban. Ez a Ház alapvető célja.

A három házból álló épületegyüttesben a 22-es szám alatt működnek az irodák: a rendi központ, valamint a rend felnőttképzési intézete, a Faludi Ferenc Akadémia, amely a hit, a kultúra-kommunikáció és a társadalmi igazságosság területén folytat tudományos és evangelizációs tevékenységet. Itt kapott új helyet A Szív kulturális-lelkiségi folyóirat szerkesztősége is, itt működik a jezsuita médiastúdió és a Jezsuita Európa Iroda (OCIPE), amely a katolikus egyház európai jelenlétét kíséri és segíti egy brüsszeli, továbbá egy varsói társirodával. A Párbeszéd Háza a központi bázisa a Szentjánosbogár Közösségnek, és itt működik a jezsuita cigánypasztoráció irodája is. 2011-től a 18-as épületbe költözött a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, a doktoranduszokat fogadó Renaissance Tanulmányi Házzal kiegészülve. A 20-as számú épület a Párbeszéd Háza szíve: az előadótermek, a meditációs terek, a megújult díszterem és konferenciaterem számos műhelynek és csoportnak adnak közös otthont: A Házban tartja összejöveteleit a Mária Kongregáció örököse, a Keresztény Élet Közössége, itt imádkoznak a Csendélet Egyesület és a Laudáció Meditációs Csoport tagjai. Csütörtökönként pedig több száz egyetemista találkozóhelyévé válik a Párbeszéd Háza, amikor Bíró László püspök atya vezetésével a CsüCsop közösségének fiataljai gyűlnek össze. Élénk színfoltja a háznak a Hencida Néptáncegyüttes és az Olajág Művészeti Egyesület. A Párbeszéd Háza a közösségek találkozóin felül számos programra várja a Belváros közönségét: kiállítások, koncertek, tudományos és lelkiségi előadások várják a keresztényeket és keresőket Budapest 8. kerületében.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20.

Programokkal kapcsolatban információ:

Telefon: 06 1 411 0825

E-mail: parbeszedhaza [at] jezsuita [dot] hu

 

Terembérléssel, üzemeltetéssel kapcsolatban információ:

Telefon: 06 1 327 4051

E-mail: robotkane [dot] timea [at] jezsuita [dot] hu