Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi magyar orgonaépítő naplója c. könyv bemutatója

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza, Pázmány Péter terem

Műsor:

10.00   Házigazdai köszöntő: Sajgó Szabolcs SJ, majd

„Az Angster orgonaépítők három generációja” címmel Hajdók Judit vetítettképes előadása öt Angster orgonaépítőről,80 év mesteri hangszereiről

11.00   szünet

11.15  részletek a könyvből

Ezt követően a kötet közreadójával, Hajdók Judittal beszélget Végh Dániel kulturális menedzser

 

Angster József (1834–1918) a leghíresebb magyar orgonaépítő, a legendás pécsi orgonagyár alapítója. Idős korában, családja számára vetette papírra élettörténetét fiatalkori naplói, emlékezete és cégének dokumentumai alapján. Így született meg ez az egyedülálló kortörténeti dokumentum, amely most végre teljes egészében hozzáférhetővé válik a nyilvánosság számára. A nyolcvan évet átívelő napló betekintést enged egy 19. századi mesterember életébe, nyomon követhetjük tanonc- és iparoséveit, európai utazásait, majd hazatérését Pécsre, ahol családot és orgonagyárat alapított. A német anyanyelvű, de ekkor már évtizedek óta magyar közegben élő és dolgozó Angster naplójának szövege ízes nyelvezettel kalauzolja végig az olvasót Európa, Magyarország és Pécs másfél évszázaddal ezelőtti világába. Izgalmas szellemi kalandot kínál nemcsak az orgona szerelmesei számára, hanem mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogy miként zajlottak e történelmi szempontból oly intenzív korszak dolgos mindennapjai.

A rendezvény alkalmából a könyv kedvezményesen vásárolható a helyszínen.

A program egyúttal tisztelgés az általa alapított, legendás pécsi Angster-orgonagyár alapításának 150. évfordulója előtt.

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó és a Párbeszéd Háza közös programja.