Argentin harmónia - a koncertsorozat záró alkalma

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza, Konferenciaterem
Koncertsorozat Juan José Castro, Luis Gianneo Mozart Camargo Guarnieri műveiből.
 
 
Három nagy zeneszerző és karmester megemlékezésére szól a következő koncertsorozat, az argentinok Juan José Castro (1895-1968) és Luis Gianneo (1897-1968) és a brazil Mozart Camargo Guarnieri (1907-1993). A két elsőnek halálának 50. évfordulójára és a harmadiknak meg a 25., illetve születésének 111. évfordulója is lesz egyből.

 
Nyitókoncert:
Castro, Gianneo, Camargo Guarnieri és Bartók zongoraművek
Előadóművész: Jeszenszky-Böhm Attila (zongora)
 
Második koncert:
április 20, péntek 19:00
Castro, Gianneo, Camargo Guarnieri, Beischer-Matyó és Jeszenszky-Böhm dalok
Előadóművészek: Bodrogi Éva (ének) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora)
 
Harmadik Koncert:
Május 9, szerda 19:00
Camargo Guarnieri gitár és hegedű – zongora művek
Előadóművészek: Szilvágyi Sándor (gitár), Tânia Camargo Guarnieri (hegedű-Brazilia) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora)
 
Negyedik koncert:
május 18, péntek 19:00
Castro, Gianneo, Camargo Guarnieri, Dávid, Mompou, Ligeti, Kurtág és Piazzolla zongora és fuvola – zongora művek
Előadóművészek: Patrovics Anna (fuvola) Llorenç Prats Boscà (zongora) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora)
 
 
 
A megszólaló versenyművek szerzőiről:
 
Juan José Castro, a XX. század elejének egyik kimagasló zeneszerzője. A Castro család rengeteg zenészt adott Argentinának. Juan José kiemelkedik soraikból, pályafutását hegedűművészként kezdte, majd zeneszerzőként folytatta a legnagyobb argentin zenekarnak az állandó karmestereként. Népszerűsítette az argentín zenét, fiatal tehetségeket karolt fel így többek között Alberto Ginasterát is ő segítette. Személyes barátja volt Igor Stravinskynek és Arthur Rubinstinnek, ismeretségüket vendégelőadásokkal, beszélgetésekkel ápolták. Városi élete során a tangó ritmusokat és a jazzharmoniákat dolgozta fel műveiben, amik később operákkal, versenyművekkel, zongora és kamaraművekkel gazdagította az argentin komolyzenei repertoárt.
 
Luis Gianneo, első generációs argentin zongoraművész és zeneszerző. Olasz szüleivel Buenos Aires külvárosán nőtt fel ahol családi támogatással Constantino Gaitonál tanult tovább. Karmesterként több ifjusági zenekért alapított. Kiváló tanár volt, és sok jeles tanítványa vált ismert zeneszerzővé, mint Virtu Maragno, Ariel Ramírez és Juan Carlos Zorzi. Ha bár a városi tangó ritmusokat is feldolgozta több művében, főként a vidéki kreoll népzenéval foglalkozott. Több szimfoniát, versenyművet, dalt, operát, zongora és kamaraművet hagyott maga után.
 
Mozart Camargo Guarnieri, talán Heitor Villa-Lobos után a legnagyobb brazil zeneszerző. Apja révén olasz származású, aki rajongott a zenéért, és ő maga is zenélgetett. Apja zenei rajongása a gyermekek névadásánál is megmutatkozott, mindegyik gyermekének egy korábbi zeneszerző nevét adta. Végül az egyik közülük, Mozart, zenész lett. Zongoraművész, zeneszerző és karmester, aki szerényen, őszintén, de nagyon magabiztosan állt ki zenei mondanivalója, elhatározásai mellett. Főként a brazil népzenéknek ritmusait, harmoniáit és melodikus fordulatait dolgozta fel, vagy egyszerűen áthallásos módon használta több száz művében. Merész harmoniái sokszor emlékeztetnek Bartókra vagy Stravinskyre.
 
 
 
A program a Belvárosi Csend programsorozatunk része.