Az etika fontosabb a vallásnál

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza

A dalai láma felhívása a világhoz. Az etika fontosabb a vallásnál, Posticum Books, Nagyvárad 2017., Mustó Péter SJ előszavával

Könyvbemutató és kerekasztal

Az asztalnál: Jakab Katalin (Buddhista Főiskola, Budapest), Gáspár Csaba László (Miskolci Egyetem BTK), Görföl Tibor (PPHF BTK), Hankovszky Tamás (PPKE BTK)

A könyvet bemutatja: Nemes István (programfelelős, Posticum Keresztény Kulturális Központ, Nagyvárad)

„Korunk problémái láttán… már nem elég az etikát vallási értékekre alapozni. Épp itt az ideje, hogy globális világunkban a spiritualitásról és etikáról alkotott felfogásunkat vallásokon túlmutató új alapokra helyezzük.” Amikor a Dalai láma vallási vezetőként arról beszél, hogy létezik bennünk egy megoszló vallási nézeteinknél mélyebb etikai érzék, amelynek érvényre juttatása minden vallásos partikularitást megelőző prioritás, az a korunkban kitapintható mélységes aggodalom szólal meg, amely az emberiség jelenét fojtogatóan veszi körül. A Dalai láma azonban optimista. Véleménye szerint a velünk született együttérzés, az éber egymásra figyelés hajlama, és korunk kényszerítő ösztönzése, hogy ráébredjünk, nem külön világokban, hanem egyetlen világban élünk, páratlan lehetőség a párbeszéd megteremtésére. A fundamentalizmusnál előbbre való az, ami összeköt bennünket. Ha 20. század az erőszak százada volt, a 21. századnak a párbeszéd századának kell lennie – mondja könyvében, amelynek magyar nyelvű változata 2017-ben jelent meg a nagyváradi Posticum keresztény kulturális központ kiadásában.

A Posticum és a Párbeszéd Háza közös programja.

A kötet a helyszínen megvásárolható. Ára: 1600 Ft