Jean Hani: Isten mesterségei - Bevezetés a munka spiritualitásába

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza

 

„A mesterségek isteni archetípusokra való vonatkoztatása mindazok számára, akik gyakorolják azokat, nemcsak azt teszi lehetővé, hogy munkájukat Istennek »ajánlják« ‒ ami magától értetődik ‒, hanem hogy azt egész lényegéig »megszenteljék«, köszönhetően a szimbólumoknak, amelyek a mesterséget az archetípusából eredő spirituális befolyással ruházzák fel.”

 

A könyvet bemutatják: Horváth Róbert, Kocsi Lajos és Laki Zoltán, a Sursum Kiadó munkatársai

Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ

 

Részletek:

Jean Hani (1917‒2012) az amiens-i egyetem professzora, az antik vallások nemzetközi hírű kutatója. A keresztény szimbológiával, liturgiával és művészettel foglalkozó, nagy hatású műveiben a vallástörténeti kutatások legújabb eredményeit a hagyomány egyetemes igazságainak fényében értelmezi. Rámutat a kereszténység gyakran elfeledett vagy figyelmen kívül hagyott szellemi távlataira, és arra inspirálja az olvasót, hogy vallását minden területre kiterjedő törekvéssé, életgyakorlattá tegye.

 

A Szerző első magyarul megjelent művében Isten mesterségeit vizsgálva vezet be minket a munka spiritualitásába. Min alapul valójában a munka méltósága? Miként szentelhetjük meg? Hogyan válhat időrabló gürcölésből Isten imitációjává, az Ő világot teremtő és megújító „munkálkodásának” kiterjesztésévé? E kérdésekre keresi és adja meg a választ Jean Hani, felfejtve a mesterségekkel kapcsolatos bibliai szimbolizmus „rejtjelezett nyelvét”, és bemutatva a témához kapcsolódó gazdag teológiai hagyományt.

 

A kötetről és a kiadóról további információk a Sursum Kiadó weboldalán olvashatók.