Jezsuita barokk zene az őserdőben

Nyomtatóbarát változatSend by email
Időpont: 
2018. szeptember 22., szombat, 18:00
Helyszín: 
Párbeszéd Háza, Díszterem

 

 

 

4000 kottát fedeztek föl a dél-amerikai őserdőkben 35 éve. A két évszázados papírok épségben maradtak. A zenei különlegesség a jezsuita missziók (redukciók) kulturális kincseibe ad bepillantást. Leidemann Sylvia és a magyar jezsuiták együttműködésének a gyümölcse a bemutatásra kerülő lemez.

 

 

 

 

A JEZSUITA REND BOLÍVIÁBAN - zenei gyakorlata és egy különleges repertoár születése:

  
A 17. századtól érkeztek a jezsuiták Dél-Amerikába missziós célból. Ez az Európából kitűnően megszervezett program nagyszerű eredményeket ért el a rend 1767-ben történő kiutasításáig. A dél-amerikai jezsuita missziókba számos pap, szerzetes Spanyol- és Olaszországból, valamint Közép-Európából érkezett, köztük magyarok is. Ők egyrészt vittek magukkal zenei anyagot, másrészt a helyi lehetőségekre alkalmazva azokat, tudásukhoz mérten, emlékeikre hagyatkozva újakat is komponáltak. 
Az egyháziak megtanították az őslakosoknak a hangszerek készítését és a rajtuk való játékot, valamint a kompozíciós és improvizációs technikákat, mint pl. a basso continuót. Az őslakosok igen hamar rendkívüli képességeket tanúsítottak ennek az európai zenének az előadásában. 
A jezsuiták a dél-amerikai földrészen hirdették az igét, miközben a zene – mint a hittértés egyik fő eszköze – felhasználásával igyekeztek az őslakosok kultúráját szinkretizálni. Bolívia keleti részén 1691-ben alapították a Chiquitos Missziókat, ahol több páter jelentős munkát indított a zenei készségek fejlesztésre. 
A zenei gyakorlat mindennapos volt. A svájci Martin Schmid páter, aki 1730-ban érkezett a Chiquitos Missziókba, fejlesztette a hangszerek készítését (vonósokat, orgonákat, csembalókat, oboák, fagottok, fuvolákat, hárfákat, lantokat, gitárokat, trombitákat, ütős hangszereket), és természetesen az énekhangot. 
A zenei gyakorlat a liturgiát és más, különleges eseményeket szolgált.* Használati célra írott zene volt. A jezsuiták kiutasítása után a templomi zenei gyakorlattal felhagytak, ami végül teljesen megszűnt. 
1983-84-ben Hans Roth svájci építész, aki a chiquitos-i missziós templomok restaurálását végezte, egy oltár alatt mintegy 4000 kottalapot fedezett fel. Ezeket a partitúrákat főleg a Szent Anna és a Szent Rafael missziós telepeken találták. Jelenleg a Nuflo Chávez apostoli helynöki hivatal püspöki archívumának (Archivo Episcopal del Vicariato Apostólico Nuflo Chávez) zenei kézirat-gyűjteményében vannak a bolíviai Concepción de Chiquitos-ban. 
Tartalmaz miséket, zsoltárokat, antifónákat, himnuszokat (esetenként az őslakosok eredeti nyelvén), hangszeres darabokat, például szonátákat, versókat („hangszeres darabok”) és Partidákat (A partida terminus eredete a Part [rész] szó, jelentése: kis témák szerint csoportosított darab pl. gyümölcsökről, fémekről). 
  
*A jezsuiták európai mesterek műveit is áthozták mint pl. G.B. Bassani és Valentin Rathgeber, ezeket másolták, gyakorolták, olykor pedig módosították missziós zenei gyakorlatra. Domenico Zipoli (1688-1726, jezsuita olasz páter), kiváló zeneszerző, akitől 
több mű fennmaradt, 1717-ben Olaszországból érkezett a mai Argentína területére, Córdoba városába, ahol jezsuita központ működött. Ő több különböző missziónak is írt műveket, így munkája nagy elismerést kapott az egész jezsuita területen. 
  
 
FELVÉTEL: DÉL-AMERIKAI JEZSUITA BAROKK ZENE 
  
Közreműködők: 
Encuentros (Találkozás) vokális együttes 
Szoprán: Kemény Kinga (szólista), Körber Katalin, Rébeli Szabó Ildikó, 
Szőnyi Zsófia 
Mezzoszoprán: Barlay Zsuzsanna (szólista), Szalay Katalin, 
Alt: Batke Márta, Tóth Renáta 
Tenor: Kutik Rezső (szólista), Magyaróvári Viktor (szólista) 
Basszus: Csőke Krisztián, Király Miklós, Sós Mihály 
Thiago Bertoldi (Brazília) 
  
Művészeti vezető: Sylvia Leidemann 
(a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, Domus-ösztöndíjas) 
Barokk hangszer együttes 
Bréda Zsófia (hegedű I) 
Kabdebo Noemi (hegedű II) 
Nagy Réka (Cselló) 
Király Miklós (nagybőgő) 
Tóth Ágnes (fuvola) 
Szebenyi Katalin (oboa) 
Borsódy László (trombita) 
Király Nóra (hárfa) 
Feriencsik László (fagott) 
Tokodi Gábor (gitár) 
Nagy Sebestyén (ütő hangszerek) 
Sylvia Leidemann (Orgona/ csembaló) 
  
Hangmérnök: Nagy Botond 
Grafikus: Varga Dénes 
  
Támogatók: Argentín Nagykövetség, Magyar Tudományos Akadémia, Budapest Városháza, Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, Párbeszéd Háza és a Magyar Piarista Provincia közös rendezvénye. 
  
A felvétel készült: a budapesti Párbeszéd Házában 2018. március 10-11-én. 
  
 
CD TARTALOM: 
  
*Versus III 
Domenico Zipoli (1688-1726): Ave maris stella (Hymnus) 
*Partidas (rész): 
De las virtudes (erények): Fortaleza (erőség) 
De los metales (fémek): Hierro (vas) /Plomo (ólom) 
De los frutos (gyümölcsök): Durazno (őszi barack) /Pera (körte) 
De los meses (hónapok): enero (január) 
De los continentes (Kontinensek): América 
De las flores (virágok): Rosa (Rózsa) 
De las piedras (kőkk): Turquesa (türkiz) 
De los colores (színek)