Jótékonysági Gálakoncert a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

Nyomtatóbarát változatSend by email
Időpont: 
2017. november 22., szerda, 18:30
Helyszín: 
Jézus Szíve Jezsuita Templom

“…dicsérjétek őt húroknak zengésével és orgonákkal…”

Nagyszabású jótékonysági gálakoncertet rendez a Jézus Szíve Jezsuita Templom az orgona felújításának javára.

 

A hangversenyen fellép Kokas Katalin (hegedű) gyermekeivel, és Szabó Balázs orgonaművész is.

A zene védőszentje, Szent Cecília napján 18:30-kor kezdődő hangversenyen a jezsuita templommal közelebbi-távolabbi kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. A 1909-ből származó, többször átépített Wegenstein-hangszert Szabó Balázs orgonaművész-szakértő szólaltatja meg.

A koncerten fellép egykori alma matere, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kamarakórusa Herpainé Velkey Klára vezényletével, valamint a Jezsuita Roma Szakkollégium zeneművész alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor).

Hozzájuk csatlakozik zeneakadémiai muzsikustársaik közül a templom közösségéhez tartozó Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona).

A koncert egyik fénypontja minden kétséget kizáróan Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna és Gáspár fellépése lesz. Bár a jelenleg Kölnben élő művészcsalád budapesti otthona a Mária utca túlsó oldalán, a Jézus Szíve templom tőszomszédságában található, ez lesz az első alkalom, hogy a templomban adnak koncertet. A különleges alkalomra kamara- és szólóművek mellett meglepetéssel is készülnek.

 

 

Hajdók Judit orgonaszakértő a jezsuiták pesti főtemplomában álló hangszert a Wegenstein-műhely egyik mesterművének tartja. Az eredetileg kétmanuálos, 23 regiszteres orgonát azonban az elmúlt több, mint száz évben tucatnyi alkalommal építették át. 

A felújítás célja az egymást követő kétes minőségű bővítések és korszerűsítések nyomainak eltüntetése, illetve az eredeti míves orgonaszekrény és sípanyag megtartásával a jezsuita templom liturgikus és koncertéletéhez illeszkedő, de a XXI. századi igényeknek is megfelelő hangzás megvalósítása.

A hangszerrel kapcsolatos részletes tervekről és a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas internetes oldalon lehet bővebben olvasni.

 

A gálakoncert házigazdája: Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője lesz. 

 

A belépés ingyenes, de a szervezők minden érdeklődőt kérnek, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék adományaikkal az orgonafelújítás megindítását.