Kaszap-est a Párbeszéd Házában

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza, Konferenciaterem

Az est során Kaszap István alakját járjuk körül, akinek 83 év óta változatlan erősségű a tisztelete a Kárpát-medencében és a világ távoli pontjain.

A rendezvény fővédnöke Spányi Antal megyéspüspök.

PROGRAM:

Az est első részében a PARASTÚDIÓ színészei előadásukban a fiatalon elhunyt jezsuita novícius belső kálváriáját próbálja feldolgozni, haldoklásának stádiumában, absztrakt vízióba állítva, ahol egy, a természet által halálra ítélt ember számon kéri önmagát, mit tehetett volna a halállal szemben az élet javára.

Mi lehet Isten valódi akarata: tovább élni/ küzdeni az életért vagy halni hagyni önmagunkat? A betegség mi magunk vagyunk vagy Isten ajándéka? Ezáltal sorsunk szent vagy inkább szentség képébe rejtett önpusztítás. Kaszap kísértései Jób szenvedéseihez mérhetők. A valódi kínt nem a test szenvedi el, hanem a lélek, amely igaz akar lenni, miközben nem tudja, kinek válhat játékszerévé a kiszolgáltatottsága során.

Kaszap István naplójegyzetei, kortárs tanúvallomások, valamint József Attila, Sík Sándor, Ortega y Gasset, Sigmund Freud és Popper Péter szövegeinek felhasználásával összeállította és rendezte: dr. Liszkai Tamás plébános, a Parastudio projektvezetője.

Előadják: Barabás Bálint, Boldizsár Nikoletta, Gémesi Gabriella, Gémesi Márta, Horváth Fruzsina, Juhász Éva, Pannoniay Boglárka, Punk Mária

Az est második részében kerekasztal-beszélgetés kerül megrendezésre, melynek résztvevői:
Barczi Zsolt, a Kaszap István cserkészcsapat vezetője, P.Brückner Ákos O.Cist., Kovács Gergely posztulátor, Lakatos Gergely cserkész, dr. Liszkai Tamás a Parastúdió projektvezetője, Rudán Mária az Ignáci Pedagógiai Műhely vezetője, Tóth Tamás plébános, Kaszap István sírjának őrzője.
 
Vendégeinkkel a következő kérdéseket járjuk körül:
 
Hogyan áll Kaszap István boldoggá avatási folyamata?
Miért tisztelik, akik tisztelik?
Mire kérik az ő testvéri segítségét a nehéz helyzetben lévő emberek?
 
A PROGRAM REGISZTRÁCIÓKÖTELES! Jelentkezni a parbeszedhaza [at] jezsuita [dot] hu e-mail címen lehet.
 
Hallgassa meg a Magyar Katolikus Rádió Ars Sacra Fesztiválról szóló összeállítását, melyben Sajgó Szabolcs atyával készült interjú a Kaszap-estről KATT!