Miért érdemes barokk képeket restaurálni?

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza Konferenciaterem

 

Két, jezsuita szentet ábrázoló XVIII. századi festmény restaurálásáról

 

Két, jezsuita szentet ábrázoló XVIII. századi festmény restaurálásáról tartanak előadást a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének hallgatói: Boldizsár Dóra Loyolai Szent Ignác Látomása festmény kutatása és restaurálása, valamint Pacsika Mária Lilla Gonzága Szent Alajos festmény restaurálása címmel.

Az est folyamán vendégünk lesz Szabó Zsófia Lilla művészettörténész, aki a jezsuita művészeti gyűjteményről tart rövid, ismertető előadást és Kusler Ágnes művészettörténész, aki művészettörténeti szempontból elemzi a festményeket.

 

Pacsika Mária Lilla: „ A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőrestaurátor Specializációján tanulunk, IV. évfolyamos hallgatók voltunk, most érkezik a diplomaévünk szeptembertől, ahol már nem vászonképet, hanem fatáblaképet fogunk restaurálni (ez kötelező, tehát nincs szakosodás). Én a vászon hordozóknál szeretnék a továbbiakban maradni, illetve a szakdolgozatom a holland aranykor vászonképeinek restaurálásáról fog szólni, a jövőben ebben a témában szeretnék kicsit kutatni.”

Boldizsár Dóra: „Nyíregyházáról származom, ott kezdtem el a tanulmányaimat a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában grafika szakon, majd Budapestre költöztem és a Kisképzőbe nyertem felvételt festő szakra. Érettségi után felvételt nyertem a Képzőművészeti Egyetemre festő-restaurátor szakra, idén fogok diplomázni. Tanulmányaim mellett szabadon festek, a Magyar Nemzeti Galériába járok a Galéria-körbe fejleszteni a technikai tudásom,  ahol Juhász István (festő-restaurátor,képzőművész tanár) illetve Sinkó István (képzőművész tanár,művészeti író) tartják a foglalkozásokat.”

Az előadás Ars Sacra program.