Néprajzi Misszió (1896)

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Néprajzi Múzeum Néprajzi Misszió (1896) - Fényképek a katolikus misszionáriusok gyűjteményéből című kiállítására, amely a Párbeszéd Háza és a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár szervezésében kerül megrendezésre a Párbeszéd Háza dísztermében.

Megnyitó: 2016. május 4., 17.00
Helyszín: Párbeszéd Háza (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)

A vendégeket fogadja: Sajgó Szabolcs SJ
A kiállítást megnyitja: Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója
A kiállítást bemutatja: Dr. Fogarasi Klára fotótörténész
A missziós munkájáról beszél: Mustó Péter SJ

A kiállítás június 8-ig látogatható hétköznaponként 15 és 18 óra között.

A kiállítást értelmezni és felfedezni segítő kísérőprogramunk teljes hanganyagát meghallgathatja itt: https://www.youtube.com/watch?v=4fN0EFsVksc

"Az ezredévi ünnep s vele kapcsolatos nemzeti kiállítás számos ritka és különleges látványossággal ajándékozta meg fővárosunkat. Ezek közt tanulságos voltával, tudományos becsével kiválik a Néprajzi misszió-kiállítás" - tájékoztatta olvasóit a Vasárnapi Újság 1896-ban.

A kiállított tárgyak és fényképek Ribényi Antal kispesti plébános felhívására érkeztek a világ minden tájáról. Ribényi a növekvő számú híveinek új templomot szeretett volna építtetni az ezredéves évfordulóra, ehhez azonban az egyházi és állami költségvetés kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget ezért magának kellett előteremtenie. 1895-ben keresztény paptársaihoz, távoli országokban tevékenykedő misszionáriusokhoz fordult levélben segítségért: fényképeket és tárgyakat kért kiállítás céljára, hogy az ebből befolyó összeggel templomépítő céljait megvalósíthassa. Több mint 6000 tárgy és 600 fotográfia érkezett, s az egzotikus tárgyakból összeállított reprezentatív seregszemlét a millennium idején láthatta a hazai közönség a Nemzeti Múzeum épületében.
A kollekció egészét 1897-ben a Néprajzi Múzeum, korabeli megnevezés szerint a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya vásárolta meg, a tervezett templom így elkészülhetett.

A korabeli kiállításon a fényképek csak "mellékszereplőként" jelentek meg a tárgyak mellett, és csak az 1990-es években kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. Ekkor készült az anyagból katalógus és 88 fényképből álló vándorkiállítás. A kiállítást először 1999-ben Varsóban volt látható, később Bécsben, Prágában, Kassán és Szabadkán tekinthették meg a látogatók.