Övék a mennyek országa c. magyar dokumentumfilm vetítése, beszélgetés a film alkotóival és a filmben közreműködő személyekkel

Nyomtatóbarát változatSend by email
Helyszín: 
Párbeszéd Háza, Konferenciaterem

Vetítési időpontok:

2017. 09. 05. 18:30 magyar nyelven

2017. 09. 09. 18:30 magyar nyelven, angol felirattal

 

"Az élettelen romtelepülések között járva, nézve a frissen felszabadult területeken az új vetést, beszélgetve a menekülttáborok reménykedő, életteli, fiatal és idős tagjaival, még világosabbá lett számomra, hogy a hit nem külső feltételektől függ. A kapcsolat a teremtő forrással, vagyis az élő hit jele éppen az, hogy ahol nincs élet, oda életet visz, ahol nincs remény, ott kivirágzik a hitből a remény, és ahol a gyűlölet sötétsége pusztít, ott a hitből a szeretet fényei törnek elő."

/Sajgó Szabolcs/

 

Az Övék a mennyek országa című magyar dokumentumfilm az észak-iraki üldözött keresztényeket, és a keresztény egyházak munkáját mutatja be. A film Siklósi Beatrix, rendező, Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő négynapos missziós útját mutatja be.

 

 A vetítés után lehetőség nyílik beszélgetni a film alkotóival, illetve az abban közreműködőkkel.

 

A filmről bővebben:

A misszió lehetősége Hölvényi Györgytől érkezett május elején, aki Böjte Csabával és Sajgó Szabolccsal, valamint Siklósi Beatrixszal és Marossy Géza operatőrrel együtt érkezett Észak-Irak kurdisztáni régiójába, Erbílbe és környékére. A terület közel van Moszulhoz, aminek egy részét ma is megszállva tartja az Iszlám Állam. A magyar delegáció menekülttáborokba látogatott, ahol otthonukból elüldözött keresztény családokkal és a közösséget összefogó papokkal, valamint a térség három keresztény egyháza (az asszír katolikus, az asszír ortodox és a káld egyház) vezetőivel találkoztak. Interjút készítettek Nicodemus Sharaf asszír ortodox pátriárkával, aki szerint senki és semmi nem védi meg őket a világban, az emberi jogokról beszélő nagyhatalmak hamarabb emelnek szót a pandamacik védelméért, mint a keresztényüldözés ellen. Siklósi Beatrix azt mondta, a négynapos út nemcsak forgatás volt, hanem egy misszió, egy zarándoklat:  „A hétköznapi, valós életet tapasztaltuk meg, találkozhattunk azokkal a keresztényekkel, akiknek elődei már évszázadok, sőt évezredek óta üldöztetésben éltek. Láthattuk, hogyan élik meg a 21. században azt, hogy a hitükért üldözik és gyilkolják őket és láthattuk azt is, hogyan képesek életben maradni".