Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Csángóként Csíksomlyón és Budapesten: egy fiatal lány zarándokútja a filmvásznon
2021.05.28

Kedd este több százan gyűltek össze az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hogy díszbemutató keretében ünnepeljék meg az Otthon, otthon című dokumentumfilm elkészültét. Jelen voltak a magyar jezsuita rendtartomány tagjai, munkatársai, barátai, valamint a film stábja, készítői, az ő ismerőseik és a sajtó képviselői.

A Szőts István Filmműhely produkciója az AVES Média közreműködésével a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gyártásában valósult meg. A főszereplő Sebestyén Renáta a Párbeszéd Háza munkatársa, forgatókönyvíró Lukácsy György, a rendtartomány régi barátja, filmklubok, előadások rendszeres közreműködője.

Renáta nemcsak a járvány miatt rendkívüli csíksomlyói búcsúra zarándokolt el tavaly, hanem egész életében jelen van a testet és lelket is megmozgató „utazás”: évekkel ezelőtt szülőfalujából Budapestre költözött. Nagy Anikó Mária és Szabó Attila rendezők a filmben ezt a két utat összekötve mutatják be, milyen kérdésekkel küzd egy csángó fiatal a fővárosban napjainkban: miért érzi úgy, hogy Budapesten magyarázkodnia kell tájszólása és hite miatt? Elszakadhat-e végleg a Gyimesektől? Megtalálhatja-e a helyét a magyar fővárosban? Élhető-e a kétlakiság?

A bemutatót és az utána következő beszélgetést Süveges Gergő konferálta, a gyimesi dallamokat Vitos Eszter és Molnár Balázs szólaltatták meg hegedűn és ütőgardonon.

Vízi Elemér provinciális köszöntőjében Loyolai Szent Ignácot idézte, aki magát is zarándoknak nevezte írásaiban. A filmbemutató is a rendalapító zarándoklatára és megtérésére emlékező jubileumi év egyik programjaként jött létre. Nemcsak a film számára legfontosabb üzenetét, hanem az egész este hangulatát is jól festették le Renáta szavai: „…(a legfőbb üzenet), hogy ennyi ember van körülöttem, akik mind szeretnek!”

A készítők a filmet a következő hónapokban nemzetközi filmfesztiválokon indítják majd. Nyilvános vetítéseiről a jövőben adunk majd hírt. Addig is, előzetese alább megtekinthető.

Hírfolyam