Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Hivatástisztázó Montserrat évre hívnak a jezsuiták
2020.05.29

A Montserrat-év bátor és nagylelkű próbaidő, amikor a kereső személy tesz egy konkrét lépést, hogy a benne rejlő mozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye. Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam? Jelentkezés: 2020. május-június folyamán kapcsolatfelvétel Nagy Bálint jezsuitával, a jelentkezési lap beküldésének határideje: 2020. július 20.

 

Mire hívunk?

A Montserrat-ház olyan katolikus fiatalemberek számára jött létre, akiket érdekel a jezsuita élet, illetve komolyan foglalkoznak papi vagy szerzetesi hivatással, de még nem jutottak világos döntésre, vagy már döntöttek, de tanulmányaik miatt várniuk kell a teljes megvalósítással.

Miért Montserrat? Loyolai Szent Ignác életében jelentős változás történt Montserrat hegyén. Nemesi öltözetét az egyszerű zarándokok ruhájára cserélte, és nagy bizalommal nekivágott, hogy felfedezze, mire is hívja őt az Úr.

A Montserrat-év ezért bátor és nagylelkű próbaidő, amikor a kereső személy tesz egy konkrét lépést, hogy a benne rejlő mozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye. Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam? Megtalálom-e Isten jelenlétét, és megerősödöm-e a tőle jövő hívásban? Alkalmasnak élem-e meg magam a papi, szerzetesi életformára? Helyemen érzem-e magam a jezsuiták között? Kívülről, az úton mellettem lévőktől is hasonló megerősítést kapok, mint amit én megélek? Növekszem-e szabadságban, örömben az év során? Megélem-e a szabadságot, örömet ebben a vágyott életformában?

A Montserrat-évre Nagy Bálint jezsuita atya és a Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség hív meg mint házigazdák. A tér, amit megnyitunk számodra, olyasmihez hasonlítható, mint egy jól felszerelt műhely. Ebben a műhelyben olyan jól bevált eszközök állnak rendelkezésedre, amelyeket közel 500 éves jezsuita hagyományunk hordoz, és a hosszú évszázadok alatt finomra gyakorolt. Ebben a műhelyben nem egyedül vagy, hanem másokkal együtt néhány képzett mesterember is ott tartózkodik, akik értenek a szerszámok használatához, és segítenek az eszközök jó használatában. A házigazda jezsuita közösség vállalja, hogy bemutatja a műhelyben lévő eszközöket, és megtanít a használatukra. Minden más munkát a műhelyben te végzel azon, amit alapanyagként magaddal hozol.

Az év során a résztvevők, miközben a Montserrat-házban laknak, folytatják egyetemi tanulmányaikat, illetve munkahelyükön dolgoznak, és a Xavéri Szent Ferenc rendház mellett egy saját regula (házirend) szerinti közösségben élnek.

Időtartam: 2020. szeptember – 2021. június.

Feltételek:

  • 18-35 év közötti, szabad életállapotú, katolikus férfi
  • Pszichológiai alkalmasság
  • Szabad elhatározás belépni a Montserrat-év programjába

Anyagiak:

  • Arányos hozzájárulás a közös költségekhez

A jelentkezés folyamata:

  • 2020. május-június folyamán kapcsolatfelvétel Nagy Bálint jezsuitával. (Bálint atya ekkor e-mailben átküldi a Montserrat-ház reguláját, a jelentkezési lapot és az ismerkedési hétvégéről szóló részletes tájékoztatót. Elérhetőségek:
  • A jelentkezési lap beküldésének határideje: 2020. július 20., hétfő
  • Részvétel a hivatástisztázó és ismerkedési hétvégén: 2020. augusztus 7. és 9. (péntek du. – vasárnap este) között a Montserrat-házban, Budapesten
  • Július-augusztus folyamán: részvétel egy alapvető pszichológiai alkalmassági vizsgálaton
  • A felvétel elbírálása és visszajelzés határideje: augusztus folyamán

Szeretettel a Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösségünk nevében,

Nagy Bálint SJ

Hírfolyam