Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Pillanatképek Kalkuttából, Teréz anya városából
2017.02.16

Sajgó Szabolcs nemrégiben Nyugat- Bengáliában, Kalkuttában járt. Élményeiről folyamatosan tudósított Facebook-oldalán. Ezekből a megosztott fotókból és jegyzetekből válogattunk néhányat.

Sajgó Szabolcs nemrégiben Nyugat- Bengáliában, Kalkuttában járt. Élményeiről folyamatosan tudósított Facebook-oldalán. Ezekből a megosztott fotókból és jegyzetekből válogattunk néhányat.

 

Kalkuttától mintegy húsz kilométerre található Dhyan Ashram. A jezsuita provincia noviciátusa és lelkigyakorlatos háza van itt, valamint nyolc provincia éppen fogadalmat tett fiataljai. A 18 junior anyanyelve majdnem mindnek más. Az angolban és pár más fontos dologban kerülnek itt közös nevezőre. Ma a hajnali misén a 23 éves Samuelért (Dumka-Raiganj provincia) imádkoztunk, köszöntöttük őt reggeli előtt.

 

A kápolna ilyetén díszített terét, liturgiáját Nyugat-Bengáliában magukénak érzik az emberek. Belépve más hagyományú, hiteles katolikus közösségbe jobban tudatosul, mi igazából a lényeg és miben van nagy szabadsága az Egyháznak, a helyi egyházaknak, a családegyháznak, az egyes embereknek. Az a szabadság, ami Istentől jön, és nem megköt, hanem felszabadít egész teremtett szépségemre, gazdagságomra, amit az evangélium elfogadását megelőzően már kaptam Istentől.

 

A kulturális és szociális központ, Kalahrdaya vezetője a "táncoló jezsuita", Saju atya, akit nemrég megismerhettünk a Párbeszéd Házában, éppen táncórát tart.

 

P. Polgár István SJ (1914-1984) sírja a kalkuttai jezsuiták közös temetőjében van (Dhyan Ashram). A képen a magyar jezsuitáról elnevezett kert a többnyire általa, hatalmas áldozatok árán összehozott közösség temploma mellett Raghabpurban. A helyi jezsuita elöljáró, Patrick Walsh még személyesen ismerte és sokat mesélt arról, mennyire segítette szerzetesi életében Polgár atya példája.

 

Teréz anya szobája a szeretet misszionáriusai kalkuttai házában, ahonnan a világot járta és ahol befejezte földi szolgálatát.

 

Értem tetted.” A reggel hat órai szentmise után Teréz anya sírja körül állandó a zarándokok imádságos elmélyülése...

 

A jelen formájában csak kétszáz éves Kalighat Káli templomának eredete a messzi múltba visz vissza, talán a városnak is ez adta a nevét. - A templom területén kapott helyet Teréz anya a Haldoklók Háza létesítésére (a képen). A házon belül tilos a fényképezés. Annál megrázóbb látni a tisztelettel körülvett emberi nyomort, az önkéntesek szolgálatát, és megérezni az irgalom forrásának jelenlétét.

 

Az alacsonyabb nővér évekig szolgált Magyarországon.

 

Teréz anya köztéri szobra a róla elnevezett sugárúton látható, egy forgalmas elágazásban. A szobor fekete, mint Káli istennő szobra vagy a papok inge, reverendája.

 

A kereszt alatti felirat: "Ó, Isten papja, úgy ünnepeld ezt a misét, mintha ez lenne az első miséd, ez lenne az utolsó miséd, mintha ez lenne az egyetlen miséd."

 

Szerkesztő: Kóczián Mária
Fotó: P. Sajgó Szabolcs SJ

Hírfolyam