Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
ONLINE! Zenés irodalmi inspiráció

Karácsonyi fény - zenés irodalmi inspiráció 

Közreműködnek a Crescendo Magyarország és a Variart Ensemble művészei, valamint Molnár Enikő és Tarjányi Krisztina Irma színművészek.

A művészek az előadásra szánt adományokat a Fellegvár Napközi javára ajánlották fel.

Az online előadás több évszázad művészeinek gondolatait tárja elénk. Régmúlt idők és kortársaink lírájának, prózájának és zenéjének inspirációja egy régi és mégis mindig új eseményről:

a Világ Világossága a világba jött. 

A zenés irodalmi inspiráció keretét Márton Áron, erdélyi püspök egykori, a II. Világháború alatt elhangzott karácsonyi beszéde adja, melynek gondolataihoz és érzelmeihez a művészek Dsida Jenő és Lackfi János lírájából kerestek párhuzamokat.

Ahogy a cím sugallja, az előadás a fény és a sötétség harcát, a megváltottság és megváltatlanság egymásnak feszülését tárja a nézők elé: "Sokszor az az érzésünk, mintha mind sötétebb, mintha az éjszaka mind uralkodóbb, általánosabb és nyomasztóbb lenne. S aggodalommal és türelmetlenül kérdezzük a prófétával: Őrök, mi van az éjben? Mit hoz még és meddig tart? (Iz 6, 11 és 21, 11)“

Támogatók: Párbeszéd Háza, Crescendo Magyarország és a fellépő művészek

Variart Ensemble

Fiatalok, zenészek, barátok. Ez a három szó tökéletesen jellemzi csapatunkat. Zeneakadémista korunk óta játszunk együtt, így lettünk olyan közösség, amelyben minden tagnak egy a célja: együtt zenélni örömmel, és felejthetetlen pillanatokat nyújtani a hallgatóságnak is.

Mint nevünk is mutatja, a változatosság a mottónk. Minden koncertünkön más és más formációkká alakulva lépünk színpadra és adjuk elő a kamarazene-irodalom ismertebb, és még fel nem fedezett remekműveit.

A Crescendo Magyarország a nemzetközi Crescendo mozgalom része. A Crescendo hivatásos előadóművészek, művészeti oktatásban résztvevő tanárok és hivatásos művészeti pályára készülő fiatalok nemzetközi keresztény szervezete, mely Beat Rink svájci református lelkipásztor, író kezdeményezésére jött létre 1985-ben. A Crescendo Magyarország diákjai és fiatal művészei a már 16 alkalommal megszervezett nemzetközi Crescendo Nyári Akadémián találkoznak.
Bővebb információ: www.crescendoinstitute.org

Jelenleg nincs olyan időpont, amire jelentkezni lehet.

Térkép
Hírfolyam