Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
Programok - 2021. Május
online
Időpont: 2021.05.05 18:45

1944 decemberében egy tanyasi magyar család a szeretet és a béke ünnepére készülődik, ám az emelkedett hangulatba szorongás is vegyül...

Sára Sándor A Vád című filmjével folytatódik a Faludi 6.45 filmklub május 5-én.



Időpont: 2021.05.07 19:00

  • Az embereket, a családokat, a kívülállókat mi foglalkoztatja az egyházzal kapcsolatban?
  • Hogyan lehet a gyerekeket a családban közelebb hozni Jézushoz és családjához, az egyházhoz? 
  • Vajon az életről - a mi életünkről is - szól-e létező egyházunk, egyházközségünk?
  • Hogyan fordul a családom, a családok felé a helyi egyház?



Időpont: 2021.05.10 08:00

A kiállítás az alkotó több éve folytatott kutatását–zarándoklatát mutatja be egy fotóinstalláción keresztül. A Golgota-ábrázolások Krisztus alakjának két oldalán látható latrok, azaz megfeszített bűnözők újra értelmezésével az alkotó sajátos kapcsolatteremtés, az ítélkezés és elfogadás, a kirekesztés és megszabadulás fogalmak által kijelölt folyamatba hív meg bennünket, melyen keresztül felfedezhetjük Istennel, önmagunkkal és a társadalommal való viszonyunkat.



Időpont: 2021.05.11 19:00

Nyakunkon a jövő - A cím egyszerre fejezi ki rémületünket a sok ránk omló exponenciális változás láttán, és határtalan elvárásunkat, a sok fantasztikus ígéret hallatán. Itt az ideje, hogy korábbi idoljainkat felcseréljük az új hypergyors hősökre, akik mindenben mindenkit lehagynak? Mindez már rég nem scifi, hanem villámriport a jövőről, ami már jelen van…

  • Mitől gyorsult föl minden, még a gyorsulás is? 
  • Dekadencia, visszafejlődés tényleg nincs?
  • Az idő is végtelen erőforrás lenne, mint a tér, az anyag, az energia? 
  • Hogyan használjuk értékesen egyéni időnket?


online
Időpont: 2021.05.12 18:45

A film egy csicskasorban élő magyar nő sorsát követi nyomon, akit több, mint egy évtizeden át tartott rabszolgaként egy család Budapesttől nem messze. A főhős kilátástalan helyzete ellenére elhatározza, hogy tíz év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, hogy visszanyerje szabadságát és lányával új életet kezdjen. 

Május 12-én Tuza-Ritter Bernadett a Faludi DOKU filmklub vendége...



online
Időpont: 2021.05.19 18:45

Az Európa főszereplője, Leo, egy idealista, német származású amerikai fiatalember. Azzal a céllal tér vissza 1945-ben Németországba, hogy segítséget nyújtson az ország újjáépítésében. Hálókocsi-kalauznak tanul a nagybátyja szárnyai alatt és rövid időn belül érzelmi és ideológiai csapdába kerül...

Lars von Trier Európa c. filmjével folytatódik a Faludi 6.45 filmklub május 19-én...



Időpont: 2021.05.20 20:00

Az Egyházi Fejlesztők és a Párbeszéd Háza közös kezdeményezésével nézzünk előre legalább tíz évet!

  • Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát: Milyen anyagi erőforrásaink vannak? Hogyan használjuk föl  ezeket az anyagi erőforrásokat, mire, mekkora felelősséggel? Mire fordítjuk azt a forrást, ami a rendelkezésünkre áll?
  • Versegi Beáta CB (Nyolc Boldogság Közösség- szerzetes nővér): Milyen spirituális erőforrásaink vannak? Melyek ezek az életadó spirituális erőforrások? Hogyan lehet  ezt mobilizálni? Kommunió a diverzitásban, a közösség különbözősége, a sokféleség hogyan tud egységes lenni? 
  • Felföldi László pécsi megyéspüspök: Milyen emberi erőforrásaink vannak? Az egyház olyan, mint egy mint bánya. Az egyházban rengeteg kincs van, amit újra fel kell fedezni. Ezek a kincsek hihetetlen erőforrások. Minden egyes embernél, fontos hogy jól tudja  a szakmáját.  A humán erőforrás, akkor válik igazi erőforrássá, ha azok megfelelően képzettek.



Időpont: 2021.05.21 18:00

A Párbeszéd Háza Faludi Galériájában id. Székács Zoltán : A Dunakanyar festője című kiállítás megtekinthető 2021. június 30-ig a következő időpontokban:

Cs-P-Sz 15:00-18:00-ig.

Előre egyeztetett időpontban lehetőség van a fent említett napokon kívül is, vagy akár András Székács- id. Székács Zoltán fia - vezetésével, maximum 12 fős csoportban is megtekinteni a kiállítást.

Kérjük, keresd fel Kákonyi Júliát, a Faludi Galéria Művészeti Vezetőjét: +36-30-289-3599.


Uránia Nemzeti Filmszínház
Időpont: 2021.05.25 19:30

CSÍKSOMLYÓ – ZARÁNDOKLAT – CSÁNGÓ SORS

 

Meghívó

 

A magyar jezsuiták, valamint a Szőts István Filmműhely nevében

szeretettel hívjuk Önt és partnerét az

 

Otthon, otthon

 

című dokumentum – Nagy Anikó Mária és Szabó Attila alkotása – zártkörű díszbemutatójára.

 

A film ismertetője:

A 2020-ban kitört koronavírus-járvány fél évezredes hagyományt szakított meg. A határok lezárva, a pünkösdi búcsúra látogató tömegek otthon maradtak. Így is akadtak azonban, akik útra keltek a Gyimesekből Máriához, Csíksomlyóra. Renáta (27) egyike az elszántaknak, aki nemcsak az úttal akar megküzdeni, hanem saját kérdéseivel is. Miért érzi úgy, hogy Budapesten magyarázkodnia kell csángó tájszólása és hite miatt? Elszakadhat-e végleg a Gyimesektől? Megtalálhatja-e a helyét a magyar fővárosban? Élhető-e a kétlakiság? Az út végén talán ott a válasz is…


A film előzetese:


A filmet a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya gyártásában,

az Aves Média közreműködésével, a Nemzeti Filmintézet támogatta.

Zártkörű bemutatóját a 2021. május 20-án kezdődő, Szent Ignác zarándoklatára és

megtérésére emlékező jubileumi év jegyében tartjuk.

Az alkotás főszereplője, Sebestyén Renáta a Párbeszéd Háza munkatársa.

C:\Users\user\Downloads\26szent_ignac_500_logo5.png (2).jpg másolata
 

Időpont: 2021. május. 25. (kedd)


Érkezés és regisztráció: 19 órától
 

A vetítés kezdete: 19.30 órakor


Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
 

A KORLÁTOZOTT SZÁMÚ FÉRŐHELY MIATT

A RÉSZVÉTEL REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT,

EZÉRT KÉRJÜK, MÁJUS 22-IG

AZ ALÁBBI ABLAKBAN  A JELENTKEZÉS GOMBRA KATTINTVA JELEZZE RÉSZVÉTELI SZÁNDÉKÁT.


FONTOS!
Az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően az Uránia Nemzeti Filmszínház csak oltási igazolvánnyal, valamint orrot és szájat eltakaró maszkban látogatható.  

Tisztelettel:

Vízi Elemér SJ provinciális és Sajgó Szabolcs SJ a Párbeszéd Háza igazgatója

 


online
Időpont: 2021.05.26 18:45

1996-ban egy budapesti ház padlásán régi filmtekercsekre bukkantak. A megtalálók nem sokat tudtak a szalagok eredetéről... Izgalmas nyomozás tanúja a néző, akinek szeme előtt bomlik ki a 20 századi budapesti zsidó család története, melynek részleteire a digitális archívumok is fényt nyitnak. A filmszalagokon sorra jelennek meg az elhallgatott család tagjai, akikhez csaknem olyan közel sikerül kerülnie a gyökereit kereső unokának, mintha valóban ismerte volna elveszett nagyapját... A május 26-i Faludi DOKU filmklub vendége Kurutz Márton, Az elveszett nagypapa c. film rendezője. 


Hírfolyam