Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja

Magyar Katolikus Rádió: Akvarell – kulturális paletta 2018. 11. 26.

Fazekas Gyöngyvér műsora: 

BÁBÁDVENT. A Párbeszéd Házában Ádvent három szombatján is három bábcsoport betlehemes előadására várják az ünnepre készülőket. A hazai bábművészet kiválóságai szakrális témájú produkcióval a karácsonyi készületben szeretnének örömet hozni a közönségnek. A Magyar Bábjátékos Egyesülettől Rády Sándort kerestük meg, hogy megkérdezzük, hogyan indult a hagyományteremtő kezdeményezés.

Rády Sándor: A Bábjátékos Egyesület úgy gondolta, hogy az ádventi időszakra egy három előadásból álló Bábádventet fog bemutatni. (…) Csodálatos bábos ádventi előadások vannak, betlehemes előadások, és ezekből egy csokorra valót szeretnénk átnyújtani ebben a karácsony előtti forgatagban azoknak, akik már inkább kicsit a lelki életre készülnek.

(…)

Három nagyon jelentős csapatot sikerült megnyerni erre a Bábádventre: Az első előadásunk december elsején kerül színpadra, Fabók Mancsi Bábszínháza érkezik hozzánk, a „Ha betér az Égi király” előadással. (…) Fabók Mancsi Bábszínházáról azt érdemes tudni, hogy ezzel az előadással a pásztorjátékok világát idézik meg: subás népviseletbe érkeznek, népi hangszereken kísérik az előadást, igen kiváló produkció, én már többször is láttam.

A következő az pontosan egy hétre rá, 8-án, de ez már 11 órakor, délelőtt kerül bemutatásra. A Magyar Amatőr bábjátszás doyenjei lépnek színpadra: az 1961-ben Vízvári László piarista paptanár által alapított Astra Bábegyüttes lép fel.  (…) A „Fiú születik” című előadást hozzák el nekünk. Ez egy nagyon szép, míves marionett játék lesz, egy kicsit más jellegű, mint a többi előadás: ez kevésbé népi vonalú, de szintén kiváló.

És a harmadik, az pedig december 15-én kerül bemutatásra, ez is 11 órakor (…). A Bábakalács Bábszínház, „Nyiss kaput, angyal” című előadását nézhetik meg az érdeklődők. Ez a bábtáncoltató betlehemek világát idézi, gyönyörű népi énekekkel, vallásos népi énekekkel: hát ezt is nagyon tudom ajánlani.

Fazekas Gyöngyvér: És minderre a Párbeszéd Házában, a Horánszky utcában kerül sor. Miért pont ezen a helyszínen, illetve hogyan találták meg egymást a Bábegyesület és a Párbeszéd Háza, hogy egy ilyen gyönyörű adventi csokrot készítettek a mi számunkra?

(…) Úgy gondoltuk, hogy ezt mindenképpen szakrális térben kell bemutatni, mint ahogy az eleddig is a Templomi Bábjátékos Találkozó így került megrendezésre. Nem volt kérdés, hogy olyan intézményt keressünk, ami kapcsolódik az egyházi vonalhoz, és a Párbeszéd Házában igen kiváló programok vannak, Szabolcs atya remekül tartja kézben a kulturális programokat.

(…)

F. Gy.: Maguk az előadások azok ingyenesen megtekinthetők, de kapcsolódnak azért valamilyen olyan módon egy közösségnek a segítéséhez, ahol viszont adománnyal segíthetjük jótékony munkát is végző közösségnek.

R. S.: Ez valóban így van, ez az előadássorozat is, mint a Párbeszéd Házának az összes programja, ingyenes, viszont (…) a Párbeszéd Házában megrendezésre kerülő Szent Egyed Közösség és a Párbeszéd Háza közös karácsonyi szegények ebédje programjára lehet adakozni. Az 25-én lesz 12 órakor.

F. Gy.: Tehát hogyha valaki örömmel részt vesz ezeken az eseményeken, és úgy érzi, hogy szívesen megosztaná a karácsonyi örömét másokkal, akkor akár adománnyal is segítheti a szegények megvendégelését célzó estet, amit a Szent Egyed Közösség fog szervezni a Párbeszéd Házában. De nem csak ezért, hanem úgy egyébként is a karácsonyi öröm és készület kedvéért várják szeretettel a Bábadvent előadásaira a Párbeszéd Házába a közönséget.

R. S.: Természetesen nagyon bízunk benne, hogy nem csak gyerekek jönnek, hanem, mint ahogy a plakáton talán meg is jelent, hogy 4-től 99 éves korig várjuk az érdeklődőket. Nem baj, hogyha 4 alatt, és az se baj, ha 99 fölött érkeznek látogatók. Nagyon bízunk benne, hogy ez a három előadás igazán rá fogja készíteni a lélekben az embereket a karácsonyi időszakra.

 

A teljes interjú meghallgatható: ide kattintva (16. perctől)

Hírfolyam