Logo
A magyar jezsuiták lelkiségi és kulturális központja
A hét képe // Gyurkó Gábor: Ultra VII.
2021.07.22

A LELKIÁLLÍTÁS online alternatívájának, a Képnézegetőnek aktuális képe.

A Faludi Galéria LELKIÁLLÍTÁS programjának online változataként Képnézegető címmel lehetőséget ad képzőművészeti alkotások bemutatására. A felkért művészektől beérkezett alkotásokból válogatva egy-egy kép egy héten át lesz látható mint „A hét képe”. A művészek kérésünkre a „Lelkiállítás” hívószóra válaszul alkotásuk spirituális vonatkozásáról is írtak. Isten szép, minden szépségnek Ő a forrása.

A hét képe // Gyurkó Gábor: Ultra VII.

"Egy régi játékbaba volt az udvari asztalon, átsütötte a reggeli napfény, ami színorgiát hozott létre, nagyon tetszett és megfogta, ez volt ami beindította a sorozat megalkotását. Elkezdett mélyebben foglalkozni a témával. Hogyan nézne ki olyan történet, ami köré hozná ezt a babát, ami felvázolja, megmutatja milyen az, amikor elveszítjük a gyerekkorunkat. A játékbaba segítségével enged betekintést a tudat hátsó szobájába, analizálva kapcsolatunkat a külső vagy belső gyermekkel, más esetben a jelenkorban tapasztalható társadalmi és mentális kérdésekkel. Mindkét esetben a közös párhuzam, önmagunk megtapasztalása teremtett világunkon keresztül, amelynek középpontja az ember."

Lelkiállítás

Néma csöndben adott ideig keringenek a résztvevők a teremben az alkotások előtt – alkotástól alkotásig mennek teljes csöndben, addig, amíg az egyik alkotás ki nem kezd a nézőjével. Ha ez megtörténik, a néző megáll, hagyja magát “megdolgozni” a műalkotás által, lélekben kötekednek egymással. A maradék időt a gyakorlat végéig “édeskettesben” töltik. A légyott idejének múltával mindenki marad helyben, megfordul, háttal az alkotásnak behunyja a szemét és felidézi “kedvesét”, keresi, mi az az egy szó, kifejezés, ami legjobban leírja a találkozás keltette lelkiállapotot. Majd már nyitott szemmel sorra bemondják a résztvevők a bűvös szót, megosztásként.

Korábbi lekiállítások:

Lelkiállítás a Jezsuita Szigeten (Marsai Ágnes grafikus művész Bibliai képek című tárlatának segítségével)
Lelkiállítás Kákonyi Júliával I.
Lelkiállítás Kákonyi Júliával és Sajgó Szabolcs SJ-vel

 

 

 

Hírfolyam